Referenssit

Tällä sivulla pääset tutustumaan Härkähöylän yrittäjän Pentti Mehtätalon toteuttamiin restaurointikohteisiin. Referenssit paitsi esittelevät ammattitaitoamme, myös valaisevat samalla osaamisen kehittymistä; näitä asioita oppii parhaiten tekemällä. Lue referenssimme läpi ja mikäli sinulla olisi mielessä kohde, jonka restauroinnista haluaisit kysyä lisää, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä!

Kuusamon Kauniston hirsitalon peruskorjaus » 
Oulussa olevan vanhan pihapiirin korjaus »

Oma talo, Tynnyrimäki

Vanhasta hirsikehikosta on tehty nykyaikainen talo, jossa vanha näkyy.

Ostaessani tontin sain kaupanpäälle purkukuntoisen, ilkivallan kohteena olleen hirsitalon, josta olen tehnyt perheelleni kodin. Hirsikehikosta on tehty vanhaa arvostava ja henkivä lämmin hirsitalo hirsipinnoilla. Siinä on nykyaikaiset sähköt ja valaistus sekä leveälautaisen puulattian (250×22mm lauta) alla lattiakipsilevyyn tehty vesikiertoinen lattialämmitys. Tässä projektissa olen pohtinut uuden ja vanhan rakennustavan suhdetta, sekä miettinyt, mitkä jujut on ne, joilla saadaan vanha esille.

Olen tässä projektissa usein miettinyt että jos yleisesti ottaen vanhan talon, jonka haluaisi säilyttää, joutuu purkamaan, niin mitä siitä voi siirtää uuteen rakennukseen. Ulkomitat tai mittasuhteet, korjatut ikkunat, hirsiset väliseinät ja kattopalkit voidaan usein asentaa uuteenkin puurankataloon antamaan hirsitalon tunnelmaa.

Katso tarkemmat tiedot Tynnyrimäen talon entisöinnistä liitteestä »

Oulun vanha pappila 1820-luvulta

Oulun vanhan suojellun pappilan peruskorjauksen hirsityöt 2006-2010 museoviraston valvonnassa.

Pentti Mehtätalo on tehnyt rakennuksen kaikki hirsirungon lahovauriokorjaukset, hirsipaikkaukset ja hirren vaihdot. Pappila on tiukasti suojeltu ja museovirasto valvoi työtä. Taloa ei saanut nostella, ikkunoita ei irrotettu, ulkovuoraus piti säästää ja moottorisahaakaan ei voinut sisätiloissa käyttää. Niinpä olen kehittänyt uusia työmenetelmiä. Hirsien lahovaurioita on kätevää poistaa poravasaran talttaustoiminnolla, kun teränä on teroitettu leveä lapiotaltta. Se soveltuu myös naulaisen hirsiseinän muuhunkin oikomiseen ja siistimiseen. lopputulos on tasainen veistojälki. Hirret voidaan asentaa taloa nostamatta prässäämällä ne sivusta käsin auton korinoikaisusarjan tunkeilla paikalleen. Sähköjohdoillekin osaan tehdä pitkiä reittejä hirsiseinien sisään erilaisilla jatkettavilla porilla. Muutoinkin restauroinnissa, joka perinteisenä käsityönä on hidasta, on pitänyt kehittää nykyaikaisempia menetelmiä rautakangen ja kirveen tilalle.

Katso tarkemmat tiedot Oulun vanhan pappilan entisöinnistä liitteestä »

Pohjahirren vaihtoa ja kengityksiä sekä purettujen hirsikehikkojen pystytyksiä, katon uusimisia ja lattian lämpimyyden parantamistoimenpiteitä

Usein saan toimeksiantoja, kun asiakas uusii ulkovuorta ja havaitaan alahirsien lahonneen. Tällaisissa tapauksissa selvitän aina, mistä lahoaminen johtuu, ennen kuin vika korjataan. Kalajoella kengitin 1880-luvulla tehdyn, 140 neliöisen hirsitalon, jossa alahirret olivat lahonneet, kun luonnonkivisokkelin ja alahirsien päälle oli jossain vaiheessa tehty betonivalu. Haukiputaan asemalla alahirsi oli lahonnut, kun pihaan oli tuotu lisää maata, ohjaten vedet sokkelia kohden. Asiakkaan purkamia hirsikehikoita olen ollut pystyttämässä kolmella työmaalla, rakennusten pinta-alat 60-140 neliömetriä.

Kellontörmän pihapiiri

Vanhan maatilan 5 piharakennuksen restaurointi, joista 2 heikkokuntoisinta oli jo luhistumassa.

Reijo Haapalahti on perinyt Haukiputaan Jokikylästä vanhan Kellontörmän tilan, jonka rakennukset olivat kauan olleet ilman huolenpitoa. Eräänä päivänä Reijo soitti ja kertoi että tällä tilalla oleva navetta meinaa luhistua. Navetta olikin jo niin laho ja luhistunut, että hirsirakennukseksi sitä ei enää saa. Navetta koostuu 1860 luvulla tehdystä hirsinavetasta, sen jatkona olevasta lautaosasta ja vielä 1930 luvulla tehdystä uudemmasta hirsinavetasta. Rakennukseen korvattiin läpilahoimmat hirret samannäköisillä vanhoilla hirsillä sekä laitettiin sisäpuolelle uusi tolpparunko, joka kannattaa kattoa sekä johon hirret kiinnitettiin. Rakennus saatiin palautettua ryhtiin ja turvalliseen käyttökuntoon. Nyt se toimii varastona, verstaana ja autokatoksena. Työ onnistui ja seuraavina vuosina restauroitiin 2 aittaa, sauna ja renkitupa. Toinen aitoista oli jo kaatumassa ja sen pelastamiseksi aitan sisänurkkiin laitettiin nurkkaföljarit. Niihin seinät kiinnitettiin pulteilla, koska ajan syömät nurkkaliitokset eivät enää kantaneet. Aitta lie peräisin 1600-1700-luvulta. Kohde on saanut Viiskanta-rakennussuojelupalkinnon.

Katso tarkemmat tiedot Kellontörmän pihapiirin restauroinnista tästä liitteestä »
Aika meinasi pysähtyä Kellontörmällä »

Heikkilän kamaripuoli, rakennettu 1819

Kolmessa osassa rakennetun talon toisistaan irronneiden osien yhteenliittäminen eli rakennusten siirto kokonaisena 5-15cm sivusuunnassa, rakennuksen nosto ylemmäs maasta ja uusi perustaminen.

Posion Sirniön kylässä on säilynyt paljon vanhaa kylämaisemaa. Liisa Päätalo soitti ja pyysi katsomaan kotitilansa kamarirakennusta, jossa aitan lattia oli romahtanut. kamarirakennuksessa on saman katon alla 2 asuinhuoneen kamarirakennus ja aitta omina kehinään sekä niiden välissä nurkista karapuilla jatkettu väliosa. Rakennus on siis tehty kolmessa vaiheessa ja eri osat olivat valuneet toisistaan irti perustuskivien painuessa. Kamaripuolelta löytyi myös muita vaurioita. Loppujen lopuksi koko rakennuksen eri osat piti siirtää ja liittää yhteen, nostaa ylemmäs ja perustaa isommille kiville ja kengittää lähes kauttaaltaan. Työ tehtiin kesällä 2014. Kohteesta on laadittavana raportti.

Härkähöylä Tmi

   Siipolantie 49

90830 HAUKIPUDAS

    0400 230 628

   pentti.mehtatalo@gmail.com

www.restaurointioulu.fi

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa